Település:
Budapest, 20. kerület


Pesterzsébeti múzeum


Pesterzsébeti Múzeum 1201 Budapest, Baross u. 53. Tel./fax: 06 (1) 283 1779 Nyitva tartás: kedd-szombat 10-18 óra Megközelíthető a Boráros tértől 23-as busszal, a Határ úttól 66-os busszal Pesterzsébet Baross u. megállóig

A múzeum története

A Pesterzsébeti Múzeum alapjait civil kezdeményezés vetette meg 1951-ben, mikor lelkes gyűjtők egy tanulmányi szertárat hoztak létre. Ezzel Ambrus Béla, Pesch Rezső, Cseh József, Schmidt László és Csörnyei Gyula megalapította Budapest első peremkerületi múzeumát, amely először a Török Flóris utcában működött, majd átköltözött a mai Gaál Imre galéria épületébe, a Kossuth Lajos u. 39. szám alá. Az intézmény több mint két évtizedig, 1972-ig a Budapesti Történeti Múzeum szervezetében működött, majd átkerült a XX. Kerületi tanács irányítása alá. A múzeum a 80-as évek közepén átköltözött innen a Bocsák villába, a Baross utca 53. szám alá, ahol a mai napig megtalálható. A neogótikus Bocsák villa a helyi építőmester, Bocsák Antal családjának lakóháza volt. 

Az épületben jelenleg két állandó és egy időszaki kiállítás látogatható: az Állandó helytörténeti kiállítás, a Neményi Lili – Horváth Árpád emlékszoba, valamint egy évente változó helytörténeti tárlat.

https://muzeum.pesterzsebet.hu/pesterzsebeti-muzeum/muzeumtortenet/

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »